تمشک کوهی، تمشک، میوه ای ترش مزه شبیه شاتوت یا توت فرنگی و به رنگ سرخ مایل به سیاهی که بوتۀ آن خودرو است و در جاهای گرم و مرطوب در جنگل ها و صحراها می روید در بعضی جاها آن را می کارند و تربیت می کنند و میوۀ بهتر و درشت تری از آن به دست می آورند، دارای ویتامین C، قند، اسیدسیتریک و اسیدمالیک بوده و اشتهاآور و ملین و مدر و ضد اسکوربوت است همچنین ترشح عرق را زیاد می کند و برای تصفیۀ خون نافع است، توت العلیق، تلو، علّیق، توت سه گل، سه گل
آن را علیق القدس نیز نامند و به شیرازی آن را درخت ’سه گل’ و به فرنگی ’پلیور’ گویند. و گل آن را به فارسی ’سه گل’ و به عربی ’وردالساج’ و ’نسرین الساج’ وبه یونانی ’طیش’ یا ’طش’ خوانند. و آن گیاهی است بسیار بزرگتر از علیق و شبیه به درخت مورد میباشد اما برگهایش عریضتر از آن است و دارای خارهای سخت و صلب است و گل آن به رنگ سفید و میوه اش مانند زیتون، سبز میباشد اما پس از رسیدن قرمز میشود. و در جوف میوۀ آن چیزی پشم مانند است و هرگاه بخواهند آن را به کاربرند، پشم داخل آن را پاک می کنند زیرا این پشم به واسطۀ چسبیدن به مری و به سبب شدت قبضی که دارد مهلک است. آشامیدن پوست و میوۀ پختۀ آن بغایت قابض طبعو حابس بول است. و گل آن سرد و خشک و قابض و مجفف میباشد و برای اسهال دموی و صفراوی و ضعف معده و ضرب و نفث الدم سینه مفید است. و گویند که پشم آن ملحم جراحات میباشد. (از تحفۀ حکیم مؤمن) (مخزن الادویه)